Goede voornemens? Heb jij ze ook?

Dan is de hamvraag, hoe houd je ze vol? Misschien heb je al vaker je goede voornemens uitgesproken maar je merkt telkens toch dat ze niet vol te houden zijn.

Super irritant! Je bent toch een weldenkend mens, niet op je achterhoofd gevallen en met een goede portie wil – waarom lukken die stomme voornemens dan niet!?

Laat ik je dan ‘ns helpen bij die goede voornemens!

Omdat je ze waarschijnlijk te vrijblijvend insteekt, je start vaak zonder voorbereiding en je wil teveel in één keer. Laten we nu eens het goede voornemen ‘ik wil afvallen’ als voorbeeld nemen.

1️⃣ Met deze uitspraak doe je geen commitment naar jezelf. Maak een belofte met jezelf, maak eventueel alvast een planning voor jezelf (die routine doorbreek je namelijk niet zo maar) en zet een doel. Dat kan in kilo’s of bijvoorbeeld een bepaald kledingstuk zijn.

2️⃣ Begin alvast met de voorbereiding, dat is het halve werk.
Maar inderdaad, net zoals bij punt 1 aangegeven, met een planning maar maak bijvoorbeeld ook een spiekbriefje voor jezelf met alle voor- en nadelen. Hang deze op een plek waar je het dagelijks ziet. Visualiseer het voor jezelf.

3️⃣ Je wil teveel in één keer.
Dus 5 kilo afvallen in één maand. Is dat realistisch? Nee. Zet je doelen dus bij. Ga na wat realistisch is en maak daar je doel van.

Read More

Veel mensen schamen zich voor hun darmklachten

Je kent het wel, je gaat een avondje uit eten en de volgende dag heb je onherroepelijk last van je buik. Je hebt diarree en, als je even mazzel hebt, ook nog eens 3x per dag. Verre van fijn natuurlijk maar na deze dag ben je er vanaf en heb je verder geen darmklachten meer.

Een groot deel van de mensen ervaart echter veel vaker dan 1 avondje-uit-eten last van hun buik of maag. Dagelijks kampen ze met een opgeblazen gevoel in hun buik, winderigheid, maagzuur, obstipatie of juist diarree. Super vervelend en uit onderzoek blijkt nu ook dat men zich hier onzeker over voelt en zich voor schaamt. Een zogenaamde dubbele straf dus…

Opgeblazen gevoel en winderigheid door darmklachten

Ken je dat? Dat je ’s ochtends een leuk jurkje aan doet, of die o zo leuke spijkerbroek, en dat je ’s middags wel zwanger lijkt in die jurk en dat die o zo leuke spijkerbroek de rest van de dag op standje vreethaak staat? En dat terwijl je helemaal niet veel gegeten hebt!… Die winderigheid helpt dan ook niet mee. Sta jij ook soms met samengeknepen billen? Bang dat er je eentje ‘ontglipt’? En zal je ‘m dan horen of ruiken? Oh my god, waar kan ik door de grond zakken?!!

Via Instagram heb ik een onderzoek gedaan en hieruit komt naar voren dat 73% van de deelnemers last heeft van een opgeblazen gevoel in hun buik. 30% hiervan zelfs vaker dan 3x per week. 61% geeft aan ook last van winderigheid te ervaren en 30% hiervan vaker dan 2x per week.

Je bent dus echt niet gek – deze klachten komen veel vaker voor dan je denkt. Bij zo’n 7 op de 10 mensen…

Niet kunnen of juist moeten rennen?

Een opgeblazen gevoel en/of winderigheid gaat vaak ook gepaard met obstipatie en/of diarree. 43% geeft aan hier last van te hebben. Uit mijn praktijk weet ik dat de obstipatie kan wisselen van maar 4x per week kunnen poepen tot maar 1x per week. En diarree kan wisselen van 1x per week tot meerdere keren dagelijks.

Read More

Waarom een crashdieet niet werkt

Doe jij een crashdieet om in je bikini te passen?

De zon schijnt nu volop en als je even mazzel hebt zit je nu buiten te relaxen of te werken.
Wat meteen ook de grote shock geeft dat die bikini nu weer aan kan. Eh ja, in theorie kan die weer aan – in de praktijk is dat toch een ander verhaal…

Corona heeft bij veel mensen, naast de nodige frustratie, ook de nodige kilo’s met zich meegebracht. De grote vraag is dan ook HOE KRIJG JE DIE ER ZO SNEL MOGELIJK VAN AF!?

Nou, niet met een crashdieet. Tuurlijk, deze geeft vaak snel resultaat, je voelt je weer zekerder, misschien kan je zelfs wel weer shinen in je bikini maar, en die hoorde je natuurlijk al aankomen die maar, dat snelle gewichtsverlies komt ALTIJD met een keerzijde.

Wat is de keerzijde van een crashdieet dan?

Heel eerlijk? Your f*cking up your system, om het maar duidelijk te zeggen.
Een crashdieet is geënt op heel weinig kcal per dag eten, zeg zo’n 1.500 per dag. Zowel voor een man als een vrouw want vaak wordt er geen onderscheid gemaakt in een crashdieet. Maar wie zegt dat jij zoveel, zo weinig in dit geval, kcal nodig hebt?

Iedereen heeft een Basis Metabolisme (BMR/Basal Metabolic Rate). Deze BMR is aantal kcal dat je dagelijks minimaal nodig hebt voor je basale lichaamsfuncties zoals ademhalen, bloed rond pompen, je spijsvertering en je hersenen.

Stel je bent een vrouw van 33 jaar oud, je bent 1m65 en je weegt 68 kilo. Je hebt een zittend beroep en je sport niet super actief (2x in de week een groepsles) dan is jouw BMR 1.156 per dag.
Maar als je een vrouw bent van 24 jaar oud, je bent 1m76 en je weegt 89 kilo. Je werkt in de zorg, loopt veel rond en daarnaast doe je 3x per week aan tennis. Dan is jouw BMR 1.720.
En wat nu als je een man bent van 50 jaar, je bent 1m75 en je weegt 84 kilo. Je hebt een zittend beroep en je sport niet actief (1-2x in de week fitness) dan is jouw BMR 1.758.

Read More

Hoe balanceer jij je zuurbase?

Het hele leven gaat om balans. Als iets niet in balans is dan ga je er geheid op den duur klachten van ondervinden. Dit kan op allerlei vlakken voorkomen, denk aan werk/privé balans, wel/niet sporten, te weinig ontspanning maar dus ook in je voedselpatroon. Dat noemen we de zuurbase balans

Als je ongezond eten niet voldoende afwisselt met gezond eten dan krijg je klachten. Deze klachten kunnen variëren van maag/buikklachten tot acné/eczeem of bijvoorbeeld hoofdpijn, stramme spieren of slaapproblemen. Maar hoezo krijg je dan klachten van verkeerd eten? Dat komt oa doordat je zuurbase balans in je lichaam niet in evenwicht is.

Zuur watte!?

Dat je nu echt geen idee hebt waar ik het over heb, snap ik. Ik zal het proberen uit te leggen.
Je lichaam is zogenaamd opgebouwd uit zure delen en basische delen. Basisch (oftwel alkalisch) is het tegenovergestelde van zuur. De mate van zuur/base duiden we aan met PH. Zoals je wel weet is je maagzuur héél erg zuur – dit is nodig om eventuele bacteriën in je maag te doden maar ook om je voedsel te verteren. Je maag heeft een PH-waarde tussen de 1,35 en 3,5. Je huid heeft een zuurtegraad van 5,5. Je kunt zien op de afbeelding dat dit zuurder is dan neutraal. De reden daarvoor is wederom dat er dan bacteriën gedood worden op je huid. Het is een beschermingsmechanisme.

Je darmen hebben een zuurtegraad van 6,0-7,0. Redelijk neutraal dus. En waarom? Je darmen bestaan uit een slijmvlies, als hier een ontzettend zure stof bij komt (bijvoorbeeld uit de maag) dan brand dat zuur je darmwand weg. Iets wat we natuurlijk niet willen. Voordat het eten uit de maag richting de darmen gaat wordt het nog geneutraliseerd door specifieke spijsverteringssappen.

Read More

Zijn je darmen je tweede brein?

Wist je dat je hersenen en darmen in direct contact staan met elkaar? Zo merk je dat wanneer je stress ondervindt, je ook vaak last hebt van je buik. De laatste jaren is onze kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat we de “hersen-darm as” noemen. Deze term duidt aan dat de darm en brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren.

De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats via het zogenaamde enterische zenuwstelsel (mooi galgjewoord dat enterische). Wat er eigenlijk bedoeld wordt, is dat de signalen vanuit zowel de darm naar boven worden verzonden, als vanuit de hersenen naar beneden naar de darm. Dit kan vergeleken worden met het samenspel tussen een pianist (de hersenen) en de piano (de darm). De muziek kan worden vergeleken met de darmfunctie. Wanneer een getalenteerde pianist speelt op een uitstekend instrument, maar wordt gestoord door ander geluid, dan is de muziek niet van hoge kwaliteit ondanks de oorspronkelijk goede voorwaarden.

Read More