Hoofdpijn, moeizame ademhaling, concentratieverlies, gevoel van volledig uitgeput zijn, slaapproblemen, krachtverlies, dit zijn slechts enkele van de vele restklachten die men kan overhouden na een Covid-19 besmetting.

Het herstel duurt langer dan gedacht en de klachten belemmeren de dagelijks gang van zaken.

Met verschillende onderzoeken is onderbouwd dat het herstellen van deze restklachten  sneller verloopt bij aanpassing van de leefstijl en tijdelijke toevoeging van natuurlijke supplementen. 

 

Wanneer men aan de slag gaat met het onderstaande  herstelplan voelen ze zich sneller weer fit met meer energie. Het lukt hen weer om zich goed te concentreren. De spierkracht is toegenomen en de slaapproblemen zijn juist afgenomen.

Wat houdt het herstelplan in?

Het grootste deel van het herstelplan bestaat uit het aanpassen van de leefstijl. Hier valt onder het voedingspatroon aanpassen maar ook het dagelijks inbouwen van voldoende slaap en beweging.

 

Daarnaast bestaat het herstelplan verder uit 4 te nemen stappen:

  1. Neuro-inflammatie remmen
  2. Immuunsysteem tot rust brengen
  3. Mitochondriale capaciteit herstellen
  4. Herstel van spier- en longweefsel

 

Om het herstel van lichaam én de 4 stappen te bevorderen zullen er supplementen ingezet worden. Deze verschillen per stap in verband met hun werking op het lichaam.

 

Omdat de individuele behoeften kunnen verschillen maker we ieder herstelplan op maat. Dit betekent dat het aantal te nemen stappen uit het herstelplan per persoon kan afwijken. Afhankelijk van de ernst van je klachten en je zogenaamde basisconditie zullen we per stap bekijken of alle stappen gezet moeten worden of niet. 

Een korte uitleg per stap

  1. Neuro-inflammatie remmen

Stap 1 is dat we het virus gaan remmen. Een bacterie zit in het bloed en een virus gaat een cel in. Een virus wordt soms dan ook ‘minder snel’ gevonden door het immuunsysteem. Hierdoor kan Covid-19 ook  langdurig klachten blijven geven.

Het virus heeft als voeding ijzer nodig. Met supplementen kan je er voor zorgen dat er minder ijzer in de cel komt. Dit betekent dan niks voor het bloed, er ontstaat geen anemie. Wél schoont het pathogenen op.

Ook is zink nodig in de cel, dit remt de replicatie van het virus. Zink eten zorgt er niet voor dat het in de cellen komt, bij zinkionoforen is dit wel het geval. Eet/drink dus voldoende zinkionoforen zoals flavonoïden, quercetine en polyfenolen (groene thee).

 

  1. Immuunsysteem tot rust brengen

Door het Covid-19 virus slaat een bepaald gen, NLRP2-inflammosoom, aan. Deze moet uitgeschakeld worden.  Dit kan gebeuren met melatonine – dit is ook de reden waarom kinderen, over het algemeen, minder last van een Covid besmetting hebben. Zij hebben, in vergelijking met volwassenen, veel meer melatonine. 

Remmers van het NLRP2-inflammosoom zijn, naast melatonine, flavonoïden. Er zal hierbij goed gekeken worden naar welke restklachten er over blijven ná stap 1 en hier de leefstijl en de suppletie op aanpassen.

 

  1. Mitochondriale capaciteit herstellen

 Mitochondriën zijn kleine organellen in onze lichaamscellen die zorgen voor de energie­voorziening van de cel. Covid gebruikt onze mitochondriën om te kopiëren. Dit geeft dan ook bij sommige patiënten de langdurige restklachten van chronische vermoeidheid.

O.a. PQQ stimuleert de werking en aanmaak van deze energiefabriekjes, wat leidt tot meer uithoudingsvermogen en algehele energie.

 

  1. Herstel van spier- en longweefsel

Bij elke grote immuunactiviteit (koorts met alles erop en eraan) wordt het enzym caspase-3 geactiveerd. Caspase-3 verslechtert de functie van het diafragma met long/ademhalingsklachten tot gevolg. Als het functioneren van het diafragma te lang achterblijft dan kan dit ook afname van spierkracht tot gevolg hebben. Het krachtherstel kan wederom met flavonoïden aangepakt worden.

In geval van weefselherstel van de longen, heeft het virus de alveolaire cellen I en II (AT I en AT II cellen) ‘verbruikt’ met als gevolg dat er geen goede gaswisseling kan plaatsvinden en de saturatie daalt. 

Ook deze klachten kunnen met, je raadt het al, flavonoïden aangepakt worden.

 

Bekijk hier de diverse wetenschappelijke onderzoeken die deze behandelwijze onderbouwt.

Ondanks dat er overeenkomstige restklachten zijn van Covid-19, is elk individu anders. We zullen te allen tijde kijken naar de basisconditie van de cliënt en hier het herstelplan op aanpassen.

 

Dit betekent dat het aantal te nemen stappen uit het herstelplan per persoon kan afwijken. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de zogenaamde basisconditie van de cliënt, zal de ene cliënt alle vier de stappen moeten doorlopen, terwijl een ander voldoende zal hebben aan enkel de eerste stap. Dit zal door de behandelaar continu gemonitord worden.