Waarom een crashdieet niet werkt

Doe jij een crashdieet om in je bikini te passen?

De zon schijnt nu volop en als je even mazzel hebt zit je nu buiten te relaxen of te werken.
Wat meteen ook de grote shock geeft dat die bikini nu weer aan kan. Eh ja, in theorie kan die weer aan – in de praktijk is dat toch een ander verhaal…

Corona heeft bij veel mensen, naast de nodige frustratie, ook de nodige kilo’s met zich meegebracht. De grote vraag is dan ook HOE KRIJG JE DIE ER ZO SNEL MOGELIJK VAN AF!?

Nou, niet met een crashdieet. Tuurlijk, deze geeft vaak snel resultaat, je voelt je weer zekerder, misschien kan je zelfs wel weer shinen in je bikini maar, en die hoorde je natuurlijk al aankomen die maar, dat snelle gewichtsverlies komt ALTIJD met een keerzijde.

Wat is de keerzijde van een crashdieet dan?

Heel eerlijk? Your f*cking up your system, om het maar duidelijk te zeggen.
Een crashdieet is geënt op heel weinig kcal per dag eten, zeg zo’n 1.500 per dag. Zowel voor een man als een vrouw want vaak wordt er geen onderscheid gemaakt in een crashdieet. Maar wie zegt dat jij zoveel, zo weinig in dit geval, kcal nodig hebt?

Iedereen heeft een Basis Metabolisme (BMR/Basal Metabolic Rate). Deze BMR is aantal kcal dat je dagelijks minimaal nodig hebt voor je basale lichaamsfuncties zoals ademhalen, bloed rond pompen, je spijsvertering en je hersenen.

Stel je bent een vrouw van 33 jaar oud, je bent 1m65 en je weegt 68 kilo. Je hebt een zittend beroep en je sport niet super actief (2x in de week een groepsles) dan is jouw BMR 1.156 per dag.
Maar als je een vrouw bent van 24 jaar oud, je bent 1m76 en je weegt 89 kilo. Je werkt in de zorg, loopt veel rond en daarnaast doe je 3x per week aan tennis. Dan is jouw BMR 1.720.
En wat nu als je een man bent van 50 jaar, je bent 1m75 en je weegt 84 kilo. Je hebt een zittend beroep en je sport niet actief (1-2x in de week fitness) dan is jouw BMR 1.758.

Calorische behoefte per dag

Zo zie je dus dat onze BMR per persoon verschilt. Maar je BMR is niet je calorische behoefte per dag. Die ligt hoger want naast energie voor oa je ademhaling, hartkloppen en darmperistaltiek, heb je natuurlijk ook energie nodig voor de dingen die je dagelijks doet. Die vaatwasser in/uitruimen, werken, sporten, kids naar school brengen, eten koken en de was doen kost natuurlijk ook allemaal energie.

Als je kijkt naar de bovenstaande voorbeelden dan is hun calorische behoefte:
Vrouw van 33 jaar oud, 1m65 en 68 kilo, zittend beroep en niet een actieve sporter –>
BMR 1.156 & calorische behoefte van 2.002 per dag.
Vrouw van 24 jaar oud, 1m76 en 89 kilo, actief beroep en actieve sporter –>
BMR 1.720 & calorische behoefte van 2.665 per dag.
Man van 50 jaar oud, 1m75 en 84 kilo, zittend beroep en niet een actieve sporter –>
BMR 1.758 & calorische behoefte van 2.417 per dag.

Crashdieet = jojo’en

Een crashdieet staat gelijk aan jojo-en.
Ben jij een jojo?

Maar hoezo is een crashdieet dan niet goed voor je? Zoals ik hierboven al zei, crashdiëten zijn vaak ge-end op een maximale inname van 1.500 kcal per dag. In de voorbeelden hierboven kan je zien dat bij 2 van 3 gevallen de BMR allléén al hoger ligt dan deze 1.500 kcal per dag.

Het gevolg is dus, als jij gaat crashdieëten, dat je te weinig calorieën (en dus energie) binnenkrijgt. Je lichaam raakt dan in een zogenaamde spaarstand. In eerste instantie val je natuurlijk kilo’s af maar op het moment dat jij ook maar weer even ‘normaal gaat eten’ of ‘uit de bocht vliegt’, vliegen die kilo’s er ook weer aan.

De spaarstand is eigenlijk een stressreactie van je lichaam – déze weet immers niet dat jij gestopt bent met je crashdieet. Om je lichaam toch van energie te kunnen voorzien, slaat je systeem eigenlijk alles direct op voor het volgende moment van schaarste. Welke er niet zal zijn, want je bent met je dieet gestopt.

En daar heb je je jojo-effect…

Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn geweest!

Maar wat kan je dan wel doen om blijvend af te vallen?

Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw BMR is en wat jouw dagelijkse calorische behoefte is. Op internet zijn er verschillende sites die hier mooie rekentools voor hebben.
Houd je voedingspatroon bij in een app, bijvoorbeeld My Fitness Pall, en zo kan je bijhouden hoeveel calorieën je per dag eet. MAAR, het is natuurlijk ook heel belangrijk dat je de juiste verhouding van macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) binnen krijgt. Ook deze is per persoon verschillend want het hangt af van je gewicht. Idealiter zoek je dus hulp bij een op maat gemaakt voedingspatroon.

Hoog over kan je de volgende tips toepassen:

  • Eet meer groente en fruit | Probeer óf groente óf fruit in elke maaltijd te verwerken.
  • Eet meer gezonde vetten, dan eiwit en minder koolhydraten. En nee, hiermee bedoel ik niet koolhydraatarm maar gewoon minder brood, pasta en rijst. Je mag het zeker nog eten!
  • Drink groene thee. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat groene thee gunstige effecten op je metabolisme (stofwisseling/verbranding) heeft. Dus lekker die groene thee slurpen maar niet meer ná 13.00 uur ’s middags in verband de invloeden op je hormoonhuishouding!
  • Beweeg meer | Pak de fiets of de benenwagen om de boodschappen te doen, naar de bieb te gaan of je kind naar zwemles te brengen
  • Intermittent Fasting | als je dit kan dan is 2x per week vasten een mooi middel om je doel te bereiken **

** = doe dit NIET meer dan 2x per week en NIET op opeenvolgende dagen. Eet gedurende de week gewoon netjes en ga dan niet ook nog eens aan flinke caloriereductie doen want dan ben je weer aan het crashdiëten.

Beweeg zoals jij het fijn vindt. Of dit nu wandelen, dansen, fitnessen of kickboxen is, beweeg!