Stress over wat je dit kerstdiner moet gaan maken?

Dit jaar niet!¬† ūüėä


Sta jij ook elk jaar met je handen in het haar boven de kookboeken gebogen? Wat moet je in vredesnaam nu weer maken?!¬† De een lust dit niet, de ander lust dat niet en jij wil eigenlijk niet na afloop met een opgeblazen buik rondwaggelen. Pl√ļs je bent nu zo lekker bezig, dat wil je ook niet meteen overboord gooien.

 

Hierbij daarom wat inspiratie voor jou! ‚ô•

Het voorgerecht

Dit is een voorgerecht met zalm. De zalm kun je eventueel vervangen door garnalen. Als je vegetarisch wil eten, dan kun je gegrilde groenten naar keuze toevoegen en de zalm weglaten.

 

Zalm & avocado met een Italiaanse twist

 

Ingredi√ęnten voor 2 personen:

  • 4 plakken gerookte biologische zalm
  • 1 avocado
  • 1 citroen
  • 1/2 komkommer
  • handjevol cherrytomaten
  • handjevol pijnboompitten
  • verse Italiaanse kruiden (basilicum, tijm, oregano)
  • olie naar keuze

 

Bereidingswijze

Schaaf de halve komkommer in dunne plakjes en verdeel deze over twee borden. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan, zonder olie. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakken. Leg op ieder bord een halve avocado en twee plakken gerookte zalm, boven op de komkommer. Knijp een citroen uit en besprenkel de avocado en de zalm met citroensap.

 

Als garnering voeg je de geroosterde pijnboompitten en een aantal gehalveerde cherrytomaten toe. Je kunt naar keuze verse kruiden fijnsnijden en deze over het voorgerecht verdelen. Bij wijze van dressing kun je een paar druppels olie toevoegen. Eet smakelijk!

Het hoofdgerecht

Het hoofdgerecht maken we met kipgehakt. Je kunt het gehakt ook vervangen door stukjes tonijn of door champignons.

 

Gevulde paprika op een bedje van rucola

 

Ingredi√ęnten voor 2 personen:

  • 200 gram biologisch kipgehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 150 gram rucola
  • 1 biologisch ei
  • 1 eetlepel kappertjes
  • rozemarijn, fijngesneden
  • oregano, fijngesneden
  • olie naar keuze

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de rode ui. Meng deze vervolgens in een kom met het gehakt, de kappertjes, het ei, de rozemarijn en de oregano. Verwarm dit mengsel kort in een koekenpan, zonder olie. Het is niet de bedoeling om het al helemaal gaar te bakken. Snijd ondertussen de twee paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de vier paprikahelften in een ovenschaal. Vul de paprikahelften op met het gehaktmengsel en plaats 20 minuten in de oven.

 

Verdeel de rucola over twee borden. Haal de paprikahelften uit de oven en verdeel deze over de twee borden. Besprenkel met een olie naar keuze en eet smakelijk!

Het dessert

Tot slot: het toetje! We gaan een chocolademousse maken volgens Paleo.
Jaja, je leest het goed: chocolademousse!….

 

Chocolademousse

Ingredi√ęnten voor 2 personen:

  • 100 gram kokoscr√®me
  • 50 ml kokosmelk
  • 50 ml water
  • 100 gram pure chocolade (70/80% cacao)

 

Bereidingswijze

Breek de chocoladereep in kleine stukjes. Verdun de kokoscrème met de kokosmelk en water in een steelpannetje. Zet het pannetje op een laag vuur. De verhoudingen kun je zelf aanpassen, zolang er maar een dikke kokosmelk ontstaat.

 

Terwijl de kokosmelk opwarmt, plaats je een schaal op de pan waarin je de chocolade au bien marie laat smelten. Zet de gesmolten chocolade even apart en haal de kokosmelk van het vuur. Giet de gesmolten chocolade rustig bij de kokosmelk en mix goed door elkaar met behulp van een garde, tot een egale bruine vloeistof ontstaat. Verdeel deze over twee bakjes en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

 

Voor een feestelijk effect kun je de chocolademousse bestrooien met geraspte kokos. Ook kun je de chocolademousse met warm fruit (kersen, bosbessen, frambozen) serveren. 

 

Geniet ervan!