Hoeveel mensen lopen er dagelijks wel niet rond met buikklachten? Misschien heb je er zelf wel ervaring mee?

Een opgeblazen gevoel, winderigheid, dagen achtereenvolgend niet naar het toilet kunnen óf juist een sprintje moeten trekken. Super ongemakkelijk maar bovenal heel vervelend. Het ontneemt je energie, je wordt er futloos van en bij veel mensen is het gelaat ook nog eens grauw.

Maar hoe komen we toch aan die klachten? Laten we in makkelijke stappen de spijsvertering ‘ns doorlopen. 

De spijsvertering

De spijsvertering begint al in de mond, hier wordt het voedsel fijn gekauwd en worden er spijsverteringsenzymen (amylase) aan de voedselbrij toegevoegd. De amylase begint in de mond met het afbreken (splitsen) van de koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Vanuit de mond gaat de voedselbrij via de slokdarm naar de maag.

In de maag worden de eiwitten uit de voedselbrij verteert onder invloed van pepsinogeen. Er gebeurt nog veel meer in de maag onder andere het stimuleren van de productie van hci (maagsap) maar ook bijvoorbeeld de opname van foliumzuur en mineralen. In de maag wordt een stof aangemaakt genaamd intrinsieke factor en deze bindt zich aan de B12 zodat deze verderop in het spijsverteringsproces goed opgenomen kan worden.

Vanuit de maag gaat de voedselbrij naar de 12-vingerige darm maar voordat het daar aankomt spuit de lever gal bij de voedselbrij en de alvleesklier (pancreas) spijsverteringsenzymen (pancreatine).

In de 12-vingerige darm wordt de B12 aan de intrinsieke factor gebonden. Verderop in de spijsvertering, in de kronkeldarm om precies te zijn, wordt de B12 opgenomen en via de darmwand naar het bloed getransporteerd.

De voedselbrij is nu aangekomen in de dunne darm – hier worden de nutriënten opgenomen.

Vervolgens komt de voedselbrij aan in de dikke darm en hier vind absorptie plaats van water en mineralen.

Hierna komt de overgebleven voedselbrij aan in het endeldarm en wordt vervolgens uitgepoept via de anus.

Dit is een heel simpele omschrijving van de spijsvertering.
Je kan je wel voorstellen dat het hele spijsverteringproces een veel ingewikkelder verhaal is. Maar dan kan je je waarschijnlijk ook wel voorstellen dat er in dit proces veel klachten ontstaan. Deze klachten ontstaan veelal door hetgeen wat we dagelijks eten en drinken.

Veel voorkomende spijsverteringsklachten

  • Opgeblazen gevoel in de buik vrij direct na een maaltijd
  • Na de maaltijd een vol gevoel alsof het voedsel niet verder wil gaan
  • Stinkende ontlasting met onverteerd voedsel en veel gasvorming
  • Obstipatie of diarree 
  • Winderigheid
  • Bolle uitpuilende buik met onduidelijke buikklachten
  • Pijn in de buik, soms zelfs met steken
  • Bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen zoals koffie, alcohol, vet, histaminerijke voeding en het slecht kunnen verdragen van granen, suiker en/of lactose

ERVAAR JIJ OOK SPIJSVERTERINGSKLACHTEN?

Laat ons je dan helpen!