Het lekkende darm syndroom, ofwel Leaky Gut, is een aandoening waarbij de darmwand zijn ‘stevigheid’ verliest en meer doorlaat dan de bedoeling is. Onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels kunnen makkelijker in de bloedbaan komen. Het is niet dat de darm er nu uitziet als een vergiet. De gaatjes zijn miniscuul maar zelfs die miniscule gaatjes laten meer door dan wenselijk is.

Doorlaatbaarheid

De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zit dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt. Een hartstikke mooi systeem!

Een gezonde darm heeft een bepaalde mate van doorlaatbaarheid nodig, waardoor het mogelijk is om voor het lichaam nuttige stoffen op te nemen. Echter bij een lekkende darm is de functie hiervan gestoord.

Oorzaak lekkende darm

De oorzaak van een lekkende darm is vaak verkeerde voeding. Voeding die veel suikers, gluten en andere allergenen bevatten, tast de darmwand aan. Medicatie is een andere oorzaak, waarvan antibiotica de grootste boosdoener is, omdat dit de darmflora vernietigt. Maar ook stoffen als zoetjes, pesticiden en andere chemicaliën verstoren de darm. Andere oorzaken zijn stress, een tekort aan vezels in de voeding of een tekort aan eiwitten, vitamine D, magnesium, zink en gezonde vetten die nodig zijn om de slijmvlieslaag te optimaliseren.

Belasting

Het lichaam wordt op deze manier voortdurend met levensmiddelen belast waartegen het een afweer heeft ontwikkeld. Dit is een extra belasting voor de lever, de bijnier kan uitgeput raken en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan. Bekende auto-immuunziektes zijn coeliakie, de ziekte van Crohn, diabetes type 1 en reuma. Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen.

De klachten die horen bij een lekkende darm

  • Problemen met immuunsysteem (overactief of niet werkend);
  • Voedselintoleranties of -allergieen;
  • Huidproblemen zoals netelroos en eczeem;
  • Slecht geheugen of slechte concentratie
  • Depressie, stemmingswisselingen en angsten
  • Allerlei spijsverteringsklachten
  • Vermoeidheid, uitputting
  • Algehele malaise
  • Spier- en gewrichtspijnen, fibromyalgie
  • Hormonale klachten

HEB JE HET IDEE DAT JIJ EEN LEKKENDE DARM HEBT?

Laat mij je dan helpen!