Veel mensen schamen zich voor hun darmklachten

Je kent het wel, je gaat een avondje uit eten en de volgende dag heb je onherroepelijk last van je buik. Je hebt diarree en, als je even mazzel hebt, ook nog eens 3x per dag. Verre van fijn natuurlijk maar na deze dag ben je er vanaf en heb je verder geen darmklachten meer.

Een groot deel van de mensen ervaart echter veel vaker dan 1 avondje-uit-eten last van hun buik of maag. Dagelijks kampen ze met een opgeblazen gevoel in hun buik, winderigheid, maagzuur, obstipatie of juist diarree. Super vervelend en uit onderzoek blijkt nu ook dat men zich hier onzeker over voelt en zich voor schaamt. Een zogenaamde dubbele straf dus…

Opgeblazen gevoel en winderigheid door darmklachten

Ken je dat? Dat je ’s ochtends een leuk jurkje aan doet, of die o zo leuke spijkerbroek, en dat je ’s middags wel zwanger lijkt in die jurk en dat die o zo leuke spijkerbroek de rest van de dag op standje vreethaak staat? En dat terwijl je helemaal niet veel gegeten hebt!… Die winderigheid helpt dan ook niet mee. Sta jij ook soms met samengeknepen billen? Bang dat er je eentje ‘ontglipt’? En zal je ‘m dan horen of ruiken? Oh my god, waar kan ik door de grond zakken?!!

Via Instagram heb ik een onderzoek gedaan en hieruit komt naar voren dat 73% van de deelnemers last heeft van een opgeblazen gevoel in hun buik. 30% hiervan zelfs vaker dan 3x per week. 61% geeft aan ook last van winderigheid te ervaren en 30% hiervan vaker dan 2x per week.

Je bent dus echt niet gek – deze klachten komen veel vaker voor dan je denkt. Bij zo’n 7 op de 10 mensen…

Niet kunnen of juist moeten rennen?

Een opgeblazen gevoel en/of winderigheid gaat vaak ook gepaard met obstipatie en/of diarree. 43% geeft aan hier last van te hebben. Uit mijn praktijk weet ik dat de obstipatie kan wisselen van maar 4x per week kunnen poepen tot maar 1x per week. En diarree kan wisselen van 1x per week tot meerdere keren dagelijks.

Je poept niet zo maar – dit is een ontgiftingssysteem van je lichaam. Hoe vervelend is het dan ook als dit niet lekker werkt. Je kan hier heel moe van worden, hoofdpijn van krijgen of bijvoorbeeld gewrichtspijn. Maar ook een onrustige huid, slecht slapen, concentratieverlies, winderigheid en/of obstipatie.

Ga jij telkens met je ‘fingers crossed‘ naar het toilet hopend dat het nu wel lukt of normaal is?

Maagzuur

Je hebt gewoon ontbeten met crackers en een kop koffie en tóch krijg je alweer last van een brandend gevoel in je borst. Hoe dan!? Tjemig, waar liggen die Rennies? Zo kan ik toch niet werken/voor de kinderen zorgen/boodschappen doen/het huishouden/sporten/noem maar op. Je wordt gewoon bijna bang om weer wat te eten…

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 26% van de deelnemers last heeft van brandend maagzuur. 4% van hen zelfs meerdere keren op een dag.

Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn. Je voelt continu een brandend gevoel in je borst en soms kruipt het zelfs omhoog naar je slokdarm of keel toe. Zeker als je gaat liggen komt dit gevoel nog meer naar voren. Veel mensen hebben hier dan ook ’s avonds in bed last van. Vaak komt dit ook tezamen met boeren. Maarja, hoe awkward is het om dit de hele tijd te doen in gezelschap van anderen?

Slechte adem

Ook slechte adem kan een gevolg zijn van darmklachten.

Tuurlijk, iedereen heeft wel eens een slechte adem. Zéker als je net koffie hebt gedronken of gisteren heerlijk sushi hebt gegeten. Maar kom je er nu achter door het dragen van al die mondkapjes dat je dit vaker hebt dan alleen na een kop koffie of een bord sushi? Krijg je wel opvallend vaak een kauwgompje of pepermuntje aangeboden? Of wordt het gewoon heel eerlijk tegen je gezegd? Okeee, hoe bedoel je hier kan je onzeker van worden….

39% van de deelnemers van mijn onderzoek geven aan hier vaker last van te hebben.

Jeuk!

Als je niet al jeuk had dan zou je hier toch spontaan jeuk van krijgen? Wat een geneuzel allemaal!
Maar wist je dat jeuk in heel nauw verband staat met je stoelgang en je spijsvertering? 26% van de deelnemers heeft onverklaarbare jeuk. Dit kan variëren van eczeem tot jeukende plekjes ergens op je lichaam tot zelfs hardnekkige jeuk aan je anus.

En wie komt daar nu voor uit? Vertel jij gezellig in de kring op de verjaardag van tante Joke dat je zo’n jeuk aan je anus hebt en wie weet er wat aan te doen? Nee, dit is toch méga awkward!… Eh ja en nee. Ik kan me voorstellen dat dit zo voor jou voelt maar het blijkt dus dat aardig wat mensen hier ook last van hebben.

Schaamte en onzekerheid over je darmklachten

Voor heel veel mensen geldt dat ze zich schamen voor hun darmklachten. Ze worden hier onzeker van. Dagelijks zijn ze hier mee bezig in hun hoofd en dit belemmert hen.

Schaam jij je voor je darmklachten?

Dit kan zijn van welk kledingstuk trek ik ’s ochtends aan wat niet knelt tot wát kan ik godsnaam dan wel eten zonder last te krijgen van mijn buik. En van ‘oh shit, ik moet NU naar de wc’ tot ’s nachts wakker liggen van de jeuk.

Mensen raken hier geïrriteerd en gefrustreerd van – het sijpelt hun dagelijkse gang van zaken in en dat is niet altijd positief. Want door dat weinige slapen van de jeuk, of last van je buik, word je moe en chagrijnig. ’s Ochtends staat de dag als een gigantische berg voor je neus.

Maar liefst 47% van de deelnemers geeft aan onzeker te worden van hun klachten. En maar liefst 30% van hen geeft aan zich hier ook nog eens voor te schamen.

Weet dat je niet alleen bent! Je hoeft je niet te schamen of onzeker te worden. Heel veel mensen ervaren deze darmklachten, alleen niet iedereen komt hier voor uit. Dat hoeft nog niet te zeggen dat het er niet is en dat jij je ervoor hoeft te schamen

Hoe kom je van je darmklachten af

56% van de deelnemers geeft aan van zijn of haar klachten af te willen komen. Heb jij er al iets aan gedaan?
Ben je bij de huisarts geweest voor je darmklachten en met het Prikkelbaar Darm Syndroom naar huis gestuurd? Geen koffie, kauwgom, prik of pittig eten meer voor jou? Of heb je een langlopend abonnement op de fysio, osteopaat of iemand anders – het doet wel iets maar voor je gevoel wordt de kern niet aangepakt?

Nu is een behandelplan altijd een plan op maat. Niemand is hetzelfde, iedereen is uniek (zei je moeder dat vroeger ook niet tegen je?), één simpel plan is dus niet zomaar op iedereen te plakken.

65% van de deelnemers gaf aan bereid te zijn dingen te willen laten ten aanzien van hun darmklachten.

Kijkend naar de bovenstaande klachten zijn er wel wat punten die in de algemene zin toegepast kunnen worden.

 1. Eet 400 gram groente per dag en 2 stuks fruit.
  Dit is goed voor de vezels dus voor je stoelgang en darmen
 2. Skip de suikers!
  Start met het weglaten van suiker in je koffie of thee maar vergeet zeker ook niet om de koek/snoep/chips weg te laten.
 3. Kook vers
  Kook liever niet meer met pakjes en zakjes. Die bolognese saus kan je ook zelf maken. Is echt niet zo moeilijk.
 4. Drink voldoende water of (kruiden)thee.
  2 liter per dag is voldoende
 5. Beweeg dagelijks voldoende.
  Kom jij aan de 8.000 stappen per dag? En sport je daarnaast 2x per week?
 6. Ontspan
  Of dat voor jou nu wandelen, boksen, yoga, Netflixen of een boek lezen is – I don’t care – als het je maar ontspant.

You may also like