Hoe balanceer jij je zuurbase?

Het hele leven gaat om balans. Als iets niet in balans is dan ga je er geheid op den duur klachten van ondervinden. Dit kan op allerlei vlakken voorkomen, denk aan werk/privé balans, wel/niet sporten, te weinig ontspanning maar dus ook in je voedselpatroon. Dat noemen we de zuurbase balans

Als je ongezond eten niet voldoende afwisselt met gezond eten dan krijg je klachten. Deze klachten kunnen variëren van maag/buikklachten tot acné/eczeem of bijvoorbeeld hoofdpijn, stramme spieren of slaapproblemen. Maar hoezo krijg je dan klachten van verkeerd eten? Dat komt oa doordat je zuurbase balans in je lichaam niet in evenwicht is.

Zuur watte!?

Dat je nu echt geen idee hebt waar ik het over heb, snap ik. Ik zal het proberen uit te leggen.
Je lichaam is zogenaamd opgebouwd uit zure delen en basische delen. Basisch (oftwel alkalisch) is het tegenovergestelde van zuur. De mate van zuur/base duiden we aan met PH. Zoals je wel weet is je maagzuur héél erg zuur – dit is nodig om eventuele bacteriën in je maag te doden maar ook om je voedsel te verteren. Je maag heeft een PH-waarde tussen de 1,35 en 3,5. Je huid heeft een zuurtegraad van 5,5. Je kunt zien op de afbeelding dat dit zuurder is dan neutraal. De reden daarvoor is wederom dat er dan bacteriën gedood worden op je huid. Het is een beschermingsmechanisme.

Je darmen hebben een zuurtegraad van 6,0-7,0. Redelijk neutraal dus. En waarom? Je darmen bestaan uit een slijmvlies, als hier een ontzettend zure stof bij komt (bijvoorbeeld uit de maag) dan brand dat zuur je darmwand weg. Iets wat we natuurlijk niet willen. Voordat het eten uit de maag richting de darmen gaat wordt het nog geneutraliseerd door specifieke spijsverteringssappen.

Hoezó is mijn zuurbase niet in balans?

Ik hoor het je denken! Nou, voeding, stress, medicijnen of overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Om de zuurtegraad van het lichaam in balans te houden, moeten deze zure afvalstoffen worden afgevoerd. Zure afvalstoffen worden uitgescheiden door het lichaam via de nieren, de longen en de huid. Daarnaast zorgt de lichaamseigen stof natriumbicarbonaat ervoor dat ons lichaam zuurresten neutraliseert.

Als er teveel afvalzuren in ons bloed zitten, die dan niet via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam kunnen verlaten, dan is er een verstoring van het zuur-base-evenwicht en zal ons lichaam deze zuurresten opslagen. Wanneer er een langdurige verstoring van het zuur-base-evenwicht is, dan treedt weefselverzuring op en dit kan heel wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierom is een goede zuur-base-balans essentieel om ons lichaam gezond te houden.

En wat heeft eten hiermee te maken?

Simpel – je hebt zuur eten en alkalisch eten. Je begrijpt wel dat dit dus in balans moet zijn. Is dit niet het geval omdat je teveel zure voeding eet dan krijg je klachten. Hoe ervaar je verzuring in je lichaam? Het kan klachten geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, concentratieproblemen of slapeloosheid. In een later stadium kan verzuring zelfs leiden tot nierstenen, jicht of een verlies aan spiermassa. Als je het verloop nog verder doortrekt dan zou je het risico kunnen lopen op nierproblemen, diabetes type 2 of aderverkalking. Dit zijn toch wel ernstige aandoeningen die we liever voorkomen.

In onze Westerse maatschappij eten wij veel teveel zure voeding! Bekijk de afbeelding maar eens goed.

Wat kan je aan je zuurbase doen?

  • Allereerst je voedingspatroon aanpassen. Eet meer basische voeding dan zure voeding.
  • Beweeg! Ons lichaam kan via onze longen heel wat zure afvalstoffen afvoeren.
  • Kies voor een extra hulpmiddel in de vorm van een supplement

Wil je hier hulp bij krijgen dan helpen we je er graag bij. Samen kunnen we kijken naar wat voor jou een fijn voedingspatroon is en hoe je beweging kunt inplannen in jouw leven.

Het hoeft niet moeilijk of vies te zijn 😉

You may also like

Leave a comment